Adio spor de calculator în învăţământ! Vestea adusă la Târgu Jiu de ministrul Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a venit la Târgu Jiu pentru a aduce o veste proastă pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar care speră în continuare că vor beneficia de sporul de calculator, respectiv sporul de condiţii vătămătoare cum este cunoscut în termeni de specialitate. Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a încercat să explice care este situaţia acordării sporului de calculator, însă a fost mai degrabă evaziv. Când a venit însă vorba de viitor, Liviu Pop a fost tranşant şi a anunţat că sporul respectiv nu se va regăsi într-un proiect de Hotărâre de Guvern, pregătit de Ministerul Educaţiei, şi care va stabili toate sporurule care vor fi acordate în învăţământul preuniversitar. „Situaţia poate fi rezolvată doar prin acte normative. Noi avem pregătită Hotărârea de Guvern, în baza Legii salarizării unitare. Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze acea Hotărâre care prevede care sunt sporurile din învăţământul preuniversitar. A întârziat această Hotărâre nepermis de mult şi nu din cauza Ministerului Educaţiei Naţionale, ci poate la comun din cauza Ministerului Finanţelor, Muncii şi al Justiţiei. Din datele mele avem toate avizele la joia viitoare vom avea aprobată Hotărârea care reglementează sporurile în sistemul de învăţământ preuniversitar şi aşa se poate rezolva o problemă”, a declarat Liviu Pop.

Adio spor!

„Noi avem o reglementare din 2011 care reglementează problema sporului de calculator. El nu va intra în Hotărârea de joi. Codul Muncii spune că dacă avem calculatoare care afectează angajatorul trebuie să reglementeze situaţia. În ziua de azi firmele furnizează calculatoare care spun că nu afectează utilizatorul. O să vedeţi Hotărârea de joi şi acolo vor fi toate sporurile prevăzute. Actul normativ nu poate prevede măsuri retroactive. Doar dacă anumite unităţi şcolare vor fi verificate de către Curtea de Conturi şi se va constata că în urma verificărilor angajaţii au primit drepturi nelegale atunci se vor restitui. Noi nu putem spune acum că nu s-au dat bani legal. Avem peste 4.000 de unităţi de învăţământ la nivel de ţară. În sub 100 s-au dat aceste sporuri la nivel de ţară”, a menţionat ministrul Pop.

A primit memoriul de la Gorj

Este de amintit că mai mulţi directori de licee din Gorj au protestat împotriva lui Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, care a eliminat sporul de calculator din ultimul stat de plată. Profesorii au trimis şi un memoriu Ministerului Educaţiei:  „Am primit mai multe memorii. Le analizează direcţiile din minister. Nu este în sarcina ministrului să facă acest lucru. Vor răspunde Direcţiile juridică şi financiară. Nu am primit memorii doar din Gorj, ci şi din Bucureşti şi din alte zone. Directorii vor formula răspunsuri la memorii şi le vor trimite. Unii au primit răspuns la memorii, alţii încă nu. Eu ca demnitar nu pot să le spun directorilor din minister ce răspunsuri să formuleze. Ele sunt date în baza legii şi a interpretării legii”,susţine ministrul Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com