A crescut numărul gorjenilor care se adresează Cabinetelor de Psihiatrie din Ambulatoriul SJU

Zeci de pacienți se prezintă zilnic la cele două cabinete de Psihiatrie din Policlinică și beneficiază de consultații gratuite. Cele mai frecvente afecțiuni de care suferă cei care se adresează Ambulatoriului sunt: depresie, schizofrenie, anxietate, tulburare bipolară, demența, dependența de alcool etc. De exemplu, de la începutul anului și până în prezent, au beneficiat de consultații, la cele două cabinete de Psihiatrie din Policlinică, 5.244 de pacienți față de 4.234 în aceeași perioadă a anului trecut.

Deși sunt frecvent întâlnite, tulburările de sănătate mintală sunt dificil de recunoscut, diagnosticat și tratat. Sunt pacienți care vin să ceară ajutorul unui medic psihiatru după ce încearcă singuri să găsească rezolvarea stărilor psihice pe care le experimentează.

Apariția pandemiei de coronavirus a contribuit la creșterea numărului persoanelor care suferă de diverse afecțiuni psihice, care, din păcate, au impact major asupra calității vieții cotidiene.

Apariția pandemiei de coronavirus poate avea un impact deosebit de mare asupra sănătății emoționale, acolo unde există un fond anxios sau diagnostice de tulburări emoționale. În perioada pandemiei, mai ales atunci când pacienții nu au putut ajunge la Policlinică, medicul psihiatru Ligia Mihaela Lădaru a utilizat telemedicina pentru a le fi aproape celor care aveau nevoie de ajutor.

„Avem și pacienți tineri, adresabilitatea a crescut la cabinet, este adevărat. Nu ne-am întererupt activitatea niciodată, iar când a fost starea de urgență, dar și în alte cazuri, am folosit telemedicina pentru a le fi aproape pacienților. Atunci când simt că au probleme emoționale, psihice, îndemn gorjenii să se adreseze unui medic specialist. Îi așteptăm în policlinică, consultațiile se fac pe bază de bilet de trimitere”, a afirmat psihiatrul Ligia Mihaela Lădaru.

„Frica și anxietatea de boală pot fi copleșitoare, îmbrăcând diverse forme, de la anxietate ușoră, medie, generalizată, ipohondrie și până la atacuri de panică. De aceea, pe lângă recomandările medicale și ajutor logistic, este nevoie și de sprijin emoțional: de atenție la propria persoană, dar și la cei din jur, acceptare, înțelegere și de asigurarea suportului specializat în cazul persoanelor cu predispoziție anxioasă. Păstrarea bunăstării mintale în pandemie este o problemă pentru unii oameni. Avem și pacienți tineri, cam din toate categoriile de vârstă și sociale. Ar trebui să vină la medic dacă și când apar simptomele, precum atacuri de panică, când nu se mai pot odihni, când au senzații de sufocare, insomnie, anxietate. În general, când pacienții se sperie de aceste simptome, vin la cabinet. Coronavirusul a cauzat o creștere a numărului pacienților cu anxietate, tulburări de concentrare, oboseală excesivă, atacuri de panică. Am avut și pacienți cu anxietate reziduală, pacienți care se vindecaseră de COVID-19. Abordarea noastră este dublă: medicamentație și abordare terapeutică, consiliere psihiatrică”, a spus doctorul Costin Rovența-Grivei, psihiatru.

 

Psihiatrii sunt medicii instruiți, care pot identifica și trata tulburările psihice. Când simptomele fizice au ajuns să afecteze activitățile zilnice ale pacienților, ei pot prescrie medicamente pentru fiecare afecțiune psihică în parte.  Pentru o consultație în Ambulatoriul SJU Târgu-Jiu aveți nevoie de bilet de trimitere, card de sănătate, act de identitate și o dovadă a faptului că sunteți asigurat. Vă puteți programa și online https://programari.spitalgorj.ro/Appointments/IndexAppointments

Dacă vă confruntați cu episoade frecvente de tristețe, anxietate, insomnii, neputință ori dacă esunteți pesimist sau aveți gânduri de suicid ar trebui să cautați ajutor specializat!

Trebuie să știți că există, la nivel national, „o linie telefonică verde” -0374.456.420 este numărul Helpline anti – anxietate, este gratuit și poate fi apelat de către persoanele care se confruntă cu anxietate și atacuri de panică. DepreHUB a lansat și TelVerde Antidepresie 0800 0800 20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com