Fermierii pot depune cereri la APIA pentru subvenţiile agricole

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)- Centrul judetean Gorj  a demarat Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plată în anul 2019.

În conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, cererile unice de plată se depun la centrele judeţene/locale APIA şi al pentrul Municipiului Bucureşti, în perioada 01 martie – 15 mai 2019.

Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe! Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

La nivelul APIA Centrul judetean Gorj, cererile unice de plata se depun astfel: – cererile cu suprafete peste 50 ha se depun la Centrul judetean – Serviciul Autorizare Plati; – cererile exclusiv  pentru sector zootehnic se depun la Centrul judetean – Serviciul Masuri de Sprijin; – cererile cu suprafete sub 50 ha se depun la cele 6 centre locale carora le sunt arondate localitatile din judet, respectiv: CL TG-JIU: Arcani, Balanesti, Balesti, Bilteni, Bumbesti-Jiu, Danesti, Dragutesti, Farcasesti, Lelesti, Negomir, Pestisani, Rovinari, Runcu, Schela, Stanesti, Telesti, Tg-Jiu, Tismana, Turcinesti, Scoarta; CL TG-CARBUNESTI:  Tg-Carbunesti, Ticleni, Saulesti, Vladimir, Rosia de Amaradia, Prigoria, Albeni, Bengesti-Ciocadia, Licurici, Berlesti, Barbatesti, Jupinesti, Turburea, Aninoasa CL NOVACI: Alimpesti, Baia de Fier, Bumbesti-Pitic, Crasna, Musetesti, Novaci, Polovragi, Sacelu CL MOTRU: Glogova,Ciuperceni, Godinesti, Slivilesti, Dragotesti, Matasari, Samarinesti, Catunele, Calnic, Vagiulesti, Motru, Pades  CL HUREZANI: Logresti, Capreni, Stejari, Danciulesti, Bustuchin, Cruset, Hurezani, Stoina CL TURCENI: Bolbosi, Borascu, Branesti, Ionesti, Plopsoru, Tintareni, Turceni, Urdari;  Trebuie să vă prezentaţi cu următoarele:  Documente obligatorii: – copie si original de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/ paşaport/certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport şi procură notarială (în cazul persoanelor fizice) sau delegaţie de împuternicire (în cazul persoanelor juridice); – dovada deţinerii unui cont bancar activ pe teritoriul României; – documentele care fac dovada că terenul eligibil declarat este la dispoziţia fermierului, conform art. 5 din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificări şi completări; – documentele care fac dovada utilizării pajiştilor permanente conform art. (5), (6), (61), (7) şi (71) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificări şi completări; – documentele care fac dovada utilizării terenurilor agricole aparţinând Agenţia Domeniilor Statului, conform art. (5) şi (6) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificări şi completări. La depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia, trebuie să prezentaţi documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor.  Vă informăm că în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (8) din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificări şi completări: „Suprafeţele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile.”

 

Se vizează carnetele de rentier

 

În perioada 01.03.-31.08.2019, rentierii agricoli trebuie să se prezinte, personal ori prin mandatar/ curator/tutore, la APIA, pentru vizarea carnetelor de rentier agricol pentru  anul 2018.  In acest sens, solicitantul (rentierul personal ori prin mandatar/curator/tutore), trebuie să semneze o declaraţie pentru obţinerea vizei anuale, conform anexei care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, însoţită de documente, pe baza cărora persoana desemnată de către Centrul judeţean al APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, va verifica conformitatea documentelor originale cu copiile existente la dosar şi în cazul persoanelor pensionate pe caz de boală va certifica copiile depuse ale deciziilor de la comisia de expertiză medicală, respectiv de: 1) carnetul de rentier agricol; 2) actul de identitate al solicitantului; 3) decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru

solicitanţii pensionaţi pe caz de boală, în original. Decizia de la comisia de expertiză medicală se depune în copie; 4) procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal; 5) contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr. 16/1994*), cu modificările şi completările ulterioare, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil.*) Legea nr. 16/1994 a fost abrogată prin art. 230 lit. r) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011; 6) extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei. (extrasul se depune opţional) Solicitanţii prezintă la oricare Centru judeţean al APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, documentele menţionate mai sus, în original, pe baza cărora angajatul APIA va certifica copiile depuse. După certificare, originalele vor fi restituite solicitanţilor. Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art. 6 alin. 1 şi alin. 2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.  Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor art.7 din Legea 247/2005 Titlu XI, iar moştenitorii vor depune la oricare Centru judeţean al APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original şi copie), actul de succesiune (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ,,definitivă şi irevocabilă” (original şi copie), B.I/C.I./paşaport al moştenitorului (original şi copie), împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original), precum şi un extras de cont pe numele solicitantului. La nivelul judetului Gorj, in 2019, sunt asteptati aproximativ 55 rentieri pentru obtinerea vizei. In anul 2018, au fost vizate 55 carnete de rentieri agricoli, pentru o valoare de 71693,18 lei (15694,37 Euro) si pentru o suprafata totala de 202,371  ha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com