93 de copii au renunțat la studii în ultimul an școlar  

În anul școlar 2020-2021 situația abandonului școlar la momentul de față se prezintă astfel: 93 elevi aflați în abandon școlar din care 59 elevi de etnie rromă înregistrați la unităţile de învăţământ din afara municipiului Tg-Jiu:

Analiza datelor relevă faptul că cei 93 elevi care nu au reușit să termine studiile sunt: elevi de gimnaziu, 58; elevi din ciclul primar, 25; elevi din ciclul liceal, 3; elevi din învățământul profesional, 7.

Situaţia abandonului şcolar la nivelul judeţului Gorj pe niveluri de învăţământ, evidenţiază faptul că cei mai mulţi elevi care abandonează şcoala se regăsesc la nivelul învăţământului gimnazial. În ceea ce priveşte cauzele abandonului şcolar rareori se poate vorbi de monocauzalitate. În realitate este vorba de o varietate de factori care interacţionează între ei, fiecare caz de abandon având o istorie personală.

În ierarhia cauzelor abandonului şcolar pe primul loc se situează o serie de cauze de natură socio – familială: plecarea părinţilor în străinătate, lipsa de implicare a familiei, căsătoria, familia dezorganizată. Copiii ai căror părinţi au plecat să lucreze în străinătate reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă expusă riscului de abandon şcolar,

Acţiuni la nivel judeţean:

2.1.      Colectarea lunară, până la data de 15 a fiecărei luni de la fiecare unitate şcolară a numărului de absenţe.

2.2.      Monitorizarea frecvenţei la ore a elevilor, a activităţilor de consiliere cu părinţii şi a măsurilor întreprinse la nivelul unităţilor de învăţământ în scopul prevenirii şi reducerii absenteismului şi abandonului şcolar, prin inspecţii tematice derulate de ISJ Gorj.

2.3.      Analiza în şedinţele de lucru cu directorii unităţilor de învăţământ a problemei frecvenţei şcolare şi abandonului şcolar.

Acţiuni la nivel de unitate şcolară:

2.1.      Elaborarea unei proceduri de monitorizare a absenţelor la nivelul unităţii de învăţământ.

2.2.      Realizarea unei baze de date cu elevii care prezintă risc prin prisma fenomenului absenteismului şcolar/abandon şcolar.

2.3.      Respectarea normelor din R.O.F.U.I.P. şi Regulamentul de ordine interioară al şcolii privind motivarea absenţelor şi sancţionarea/recompensarea elevilor în raport cu comportamentul civic adoptat de aceştia.

2.4.      Aplicarea de chestionare în vederea stabilirii cauzelor abandonului şi absenteismului.

2.5.      Realizarea unor planuri de intervenţie personalizate prin cooperarea dirigintelui cu profesorii clasei, cu psihologul şcolii şi cu părinţii.

4.1.      Formarea unor echipe interinstituţionale din reprezentanţi ai I.S.J. Gorj, I.P.J. Gorj, I.J.J. Gorj, D.G.A.S.P.C., cu atribuţii în monitorizarea şi diminuarea absenteismului în mediul şcolar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com