81.000 de pensii din Gorj, în evaluare

Numărul total de dosare de pensie aflate în plată, la data de mai sus, care fac obiectul procesului de evaluare este de cca 81.000.

În funcție de aplicațiile informatice în baza cărora au fost stabilite și puse în plată, dosarele de pensii se împart în:
1. Dosare lucrate în aplicația EPBAS- cca. 28.000, stabilite și puse în plată după 05.2014;
2. Dosare lucrate în aplicația FOX- cca 50.000, stabilite și puse în plată în perioada 04.2001-05.2014. Menționăm că, pensiile stabilite anterior datei de 01.04.2001 și aflate în plată au fost supuse recalculării în perioada 2004-2005, conform HG nr. 1550/2004 și a OUG nr. 4/2005;
3. Dosare agricultori- cca 3000; pentru aceste dosare drepturile de pensie nu au fost stabilite pe baza unei aplicații informatice, motiv pentru care, procesul de evaluare al acestora presupune aceeași procedură ca și în cazul stabilirii unei pensii noi.

Procesul de evaluare a fost demarat cu prelucrarea celor 28.000 de dosare lucrate în aplicația EPBAS.

Până la data de 19.11.2021 au fost introduse în aplicația de evaluare 26.767 dosare, din care 15.024 dosare au fost evaluate final, restul urmând a fi revizuite în vederea sectorizării stagiilor de cotizare în contributive și necontributive, comunicate în sistem centralizat și ulterior evaluate final.

Menționăm că datele de mai sus sunt într-o continuă dinamică.

În ceea ce privește dosarele lucrate în aplicația FOX(cca. 50.000), menționăm că la nivelul CNPP se testează o aplicație care să permită transpunerea bazelor de date din FOX în Oracle(EPBAS).

Referitor la dosarele agricultorilor, acestea necesită prelucrare în aplicația EPBAS și ulterior evaluare.
Ritmul de realizare a activității de evaluare este mai redus decât cel preconizat, acesta fiind îngreunat de următorii factori:
– Creșterea numărului de utilizatori ca urmare a suplimentării celor 1.000 de posturi a condus la suprasolicitarea aplicațiilor informatice utilizate în activitatea noastră având ca urmări întreruperi de durată în funcționare sau încetinirea ritmului de lucru;

– Inexistența unui spațiu adecvat pentru desfășurarea activității în condiții optime, fapt pentru care activitatea de evaluare se realizează în două schimburi. Precizăm că nu poate fi luată în calcul posibilitatea închirierii unui spațiu dedicat acestei activități întrucât procesul de evaluare este condiționat de utilizarea rețelei de intranet, iar crearea unei noi rețele necesită timp îndelungat și investiții;

– Fluxul impus de procedura de evaluare creează blocaje cu dosarele în birouri și pe căile de acces înspre/dinspre arhivă conducând la întreruperi de activitate;

– Multe dosare ce urmează a fi recalculate/revizuite se află pe fluxul operațiunilor de evaluare, iar identificarea acestora este foarte greoaie, conducând la depășirea termenelor prevăzute de lege;

– Operațiunile de verificare și viză CFPP, pe dosarele evaluate, sunt efectuate de către funcționarii publici din cadrul serviciului stabiliri drepturi și pensii internaționale, activități care exced atribuțiilor curente, motiv pentru care se întârzie lucrările curente.

Cu toate dificultățile întâmpinate, conducerea CJP Gorj, va întreprinde toate diligențele în vederea finalizării activității de evaluare la parametrii cantitativi dar și calitativi și respectarea termenelor stabilite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com