10 ZILE DE MESAJE PREVENTIVE PENTRU SIGURANȚA ELEVILOR: INTERNETUL – PRIETENUL CU DOUĂ FEȚE

Potrivit Poliției Gorj, în viaţa cotidiană un ajutor de nădejde în petrecerea timpului liber sau în obţinerea unor informaţii este INTERNETUL, un prieten cu două feţe.

Pentru ca acest prieten să nu-ţi afecteze siguranţa personală, poliţiştii de prevenire  gorjeni  îţi reamintesc:

riscuri la care te poţi expune în mediul online:

infectarea sistemelor cu programe malware (viruşi, spyware): pe lângă probleme de funcţionare a sistemului, poate duce la: furt de date şi informaţii personale ale utilizatorului, de parole de acces la diferite site-uri ori aplicaţii sau chiar spionaj fizic, prin intermediul camerei web a sistemului.

furtul de identitate – periculos în special prin folosirea ulterioară a identităţii însuşite pe nedrept; este deseori asociat cu infracţiunile legate de mijloacele de plată, în special cele electronice.

Cyberbullying –ul  (hărţuirea online), manifestat în special prin mesaje care conţin ameninţări, remarci cu tentă sexuală ori rasistă, jigniri sau publicarea în spaţiul public virtual (reţele de socializare, forumuri) de zvonuri, date reale şi filme/fotografii reale /contrafăcute, cu scopul de a defăima sau de a pune într-o situaţie de inferioritate o persoană.

riscul de a cădea în plasa unor persoane rău intenţionate (proxeneţi, traficanţi de droguri, de fiinţe umane, şantajişti, hoţi etc.).

soluţii de protecţie în mediul on-line:

 

Antivirusul  – îţi protejează calculatorul, tableta sau telefonul şi datele stocate în acestea împotriva problemelor cauzate de malware (viruşi, spyware).

Actualizări ale sistemului de operare – calculatorul sau smartphone-ul prin care accesezi internetul foloseşte un sistem de operare. Prin actualizări, producătorii de sisteme de operare remediază continuu vulnerabilităţile care apar. Actualizează şi browser-ul pe care îl foloseşti pentru a naviga pe internet.

Aplicaţii din surse sigure – nu instala aplicaţii din surse necunoscute. Acestea te pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breşe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informaţiilor confidenţiale (parole, numere de carduri, conturi bancare).

 

SIGURANŢA TA ESTE O PROBLEMĂ CARE TREBUIE SĂ TE PREOCUPE ÎN PRIMUL RÂND PE TINE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com